Pečenje ribe je zabavan zadatak, prvenstveno zbog strukture ribljeg mesa. Za razliku od kopnenih životinja, kod kojih su mišići raspoređeni u snopove, kod riba je mišićno tkivo raspoređeno u tankim slojevima koji idu od kosti do kože, povezani vezivnim tkivom, donosi kraljzara.hr.

Tijekom pečenja se mišićna vlakna smanjuju, a vezivno tkivo se omekšava, što dovodi do raspadanja mesa (zato npr. za rezanje pečenog ribljeg fileta nije potreban nož). Kao kraljevi roštilja moramo znati, da je potrebno ribu ukloniti s roštilja čim je vezivno tkivo omekšalo i prije nego popusti. Kada se mišićno tkivo zagrije, oslobađa vodu, koja ostaje u vezivnom tkivu, i kada popusti, gubimo vlagu i riba je suha.

Koraci pečenja ribe

  1. Ribu očistimo i osušimo.
  2. Zatim je nauljimo i začinimo te ostavimo na sobnoj temperaturi.
  3. Zagrijemo roštilj (200 do 230 stupnjeva) ostružemo i nauljimo rešetku.
  4. Ribu stavimo na roštilj, i zatvorimo ga na 4 minute, pečemo 8 do 10 minuta za svakih 3 cm debljine (temperatura mesa od 51 do 55 stupnjeva).
  5. Kada je riba pečena na donjoj strani, sama se odvoji od rešetki, ako ne, pričekajmo nekoliko minuta prije nego što je okrenemo.
  6. Cijelu ribu okrenemo tako, da ju dvjema lopaticama podignemo i preokrenemo na drugu stranu.

Priprema ribe za pečenje

Izaberemo prave morske kandidate za roštilj. Sve ribe nisu prikladne za pečenje na roštilju – trebamo kompaktnije ribe s nešto čvršćim mesom, koje se ne raspadne odmah. Brancini, orade, pastrve su izvrsni kandidati (kao i losos, tuna ili morski pas u obliku kotleta ili fileta).
Ribu prije pečenja izvadimo iz hladnjaka i kada je sobne temperature, začinimo je. Riba ne treba kompleksne začine, u trbušnu šupljinu stavimo vezicu ružmarina, majčinu dušicu, list lovora ili grančicu divljeg komorača. Svježa riba ima blag okus, koji s agresivnim začinima možemo uništiti.

Prije pečenja ribu dobro namažemo s maslinovim uljem, inače se nježno riblje meso brzo hvata za rešetke.

Priprema roštilja
Za pečenje ribe trebamo vrući roštilj, koji brzo skori meso, i čiste nauljene rešetke. Zagrijemo roštilj na najvišu temperaturu i ostružemo rešetke. Čista rešetka je nužna za pečenje ribe. Jer se i tako lako lijepe, ako su na rešetki ostaci prijašnjih pečenja, riba će gotovo sigurno ostaviti nešto svog mesa na roštilju.

Kada očistimo rešetku, spustimo temperaturu roštilja na 200 do 230 stupnjeva i rešetku namažemo s nauljenim papirnatim ručnikom. Pričekamo nekoliko minuta, da se nauljeni roštilj prestane dimiti, zatim stavimo ribe na njega.

Pečenje ribe

Ribi treba 8 do 10 minuta na srednjoj temperaturi za svaka 3 cm debljine, mjereno na najdebljem dijelu. Kada ju stavimo na roštilj, pečemo je malo više od pola vremena potrebnog sa zatvorenim poklopcem. Zatim otvorimo roštilj i nježno je podignemo sa lopaticama. Nauljena riba se obično sama odvoji od rešetke, kada je donja strana pečena. Ako osjetimo da ribu ne možemo odvojiti od rešetke bez sile, pričekamo koju minutu i pokušamo ponovno.

Ribu skinemo s roštilja, kada je meso zapečeno, ali još uvijek čvrsto i vlažno na dodir. Kod ribljih fileta sa vilicom pažljivo rasporimo filete na sredini, pogledamo unutrašnjost i ako je potpuno ispečena, riba je pečena.

Ako pečemo cijelu ribu, provjerimo da li je pečena, tako da nožem pažljivo zarežemo u predio potiljka ispod riblje glave. Ako ja pečena na tom mjestu, na kojem ima najviše mesa, tada je pečenje završeno.

Izvorni članak pročitajte OVDJE.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo