Pandemija bolesti uzrokovane koronavirusom zasigurno je jedan od najrazornijih događaja u svijetu posljednjih godina. Znanstvenici već godinama naporno rade kako bi otkrili i objasnili što više o uzrocima i liječenju infekcije, ali i o otkrivanju čimbenika koji utječu na težinu bolesti. Tako su brojna istraživanja došla do zanimljivih rezultata kako povećan unos omega-3 masnih kiselina može imati zaštitnu ulogu u razvoju COVID-19.

Zašto su nam važne omege-3?

Dragocjene omega-3 masne kiseline skupina su višestruko nezasićenih masnih kiselina koje igraju nezamjenjivu ulogu u pravilnom funkcioniraju čitavog našeg organizma. Imaju niz pozitivnih utjecaja na zdravlje, a budući da ih naše tijelo ne može samo proizvesti trebalo bi obratiti pozornost na redoviti i dostatan unos ovih masnih kiselina putem prehrane.

Kada kažemo omega-3 masne kiseline zapravo mislimo na tri glavne vrste koje se razlikuju prema strukturi. Tako nam je alfa-linolenska kiselina (ALA) neophodna za zdravlje očiju, živaca i razvoj stanične membrane, dok dokozaheksaenska kiselina (DHA) i eikosapentaenska kiselina (EPA) sudjeluju u regulaciji krvnog tlaka, upalnih procesa, proizvodnji hormona i brojnim neurološkim funkcijama.

Često se spominje kako je nedostatak omega-3 masnih kiselina „skorbut našega vremena” jer se tijekom posljednjih 150 godina, konzumacija omega–3 masnih kiselina smanjila se za 80%, a unos omega-6 masnih kiselina povećao se za nekoliko stotina posto.

Riba kao savršeni izvor omega – 3 masnih kiselina

Jedna od najizazovnijih prehrambenih mjera koja može imati značajan utjecaj na zdravlje populacije odnosi se na povećan unos omega-3 masnih kiselina poput eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA). Riba je zasigurno jedan od najvrjednijih izvora spomenute dvije vrste omega – 3 masnih kiselina. To se posebice odnosi na plavu ribu, kao što su srdela, skuša, tuna i inćuni.

Novo otkriće o povezanosti omega – 3 masnih kiselina i COVID-a

Sudeći prema istraživanju nedavno objavljenom u časopisu American Journal of Clinical Nutrition dostatan unos omega – 3 masnih kiselina masnom ribom može smanjiti rizik od neželjenih ishoda bolesti COVID -19.

Nova studija imala je za cilj usporediti rizik od tri ishoda infekcije koronavirusom – pozitivnog testa, hospitalizacije i smrti, a sve u ovisnosti o razini DHA u krvi. Istraživanje je provedeno u Velikoj Britaniji, a ukupno je sudjelovalo 110 548 ispitanika s povećanim rizikom od hospitalizacije i smrti zbog infekcije koronavirusom, te 26 595 ispitanika koji su se testirali na SARS-CoV-2. Svim ispitanicima izmjerene su i razine DHA.

Znanstvenici su došli do vrlo zanimljivih saznanja. Naime, one osobe koje su imale višu razinu DHA, imale su i 8% niži rizik od pozitivnog testa na koronavirus te 5% niži rizik od smrtnosti zbog bolesti COVID-19. Nadalje, najzanimljivije otkriće ove studije je podatak kako su oni ispitanici koji su imali višu razinu DHA imali i 23% niži rizik od hospitalizacije zbog ove bolesti.

Ovakva interesantna otkrića upućuju da prehrambene strategije za povećanje razine omega-3 masnih kiselina, kao što je povećana konzumacija masne ribe mogu smanjiti rizik od nepovoljnih ishoda COVID-19.

Dva serviranja tjedno za zdravlje

Stručnjaci stoga preporučuju da bi u svrhu očuvanja zdravlja ribu trebalo jesti barem dva puta tjedno, i to po 170 g. Pri tome se barem jedna porcija treba sastojati od masne ribe, poput skuše, srdele ili tune budući da ove vrste sadrže najviše omega-3 masnih kiselina.

Nutricionistički tim Vitaminoteke

Literatura:

  • Harris WS, Tintle NL, Sathyanarayanan SP, Westra J. Association between blood N-3 fatty acid levels and the risk of coronavirus disease 2019 in the UK Biobank. Am J Clin Nutr. 2023 Feb;117(2):357-363. doi: 10.1016/j.ajcnut.2022.11.011. PMID: 36863828; PMCID: PMC9972865.
email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo