Svježa riba, osim što oplemenjuje svaki tanjur, ima mnoštvo zdravstvenih benefita zbog kojih ju je dobro konzumirati ne samo za vrijeme blagdana, već i tijekom cijele godine, donosi Jutarnji.hr

Bliži se Uskrs, a s njim i priprema bogatog uskrsnog jelovnika. Na hrvatskim blagdanskim stolovima često se pronađe i riba, najčešće pripremljena na tradicionalan način; na žaru, na gradele, u juhi, ili kao brudet. Poigrajte se ovom ukusnom i zdravom namirnicom pa ju, osim tradicionalne pripreme, spremite i u salati, kao gourmet ili na azijski način. Na taj način, ne samo da ćete ugodno iznenaditi okusne pupoljke te oplemeniti vaš blagdanski stol, već ćete i nahraniti organizam kvalitetnim nutritivnim vrijednostima.

Svježa riba, osim što oplemenjuje svaki tanjur, ima mnoštvo zdravstvenih benefita zbog kojih ju je dobro konzumirati ne samo za vrijeme blagdana, već i tijekom cijele godine. Orada, brancin i hama, jedne od najkvalitetnijih bijelih riba iz Jadranskog mora, mogu se pohvaliti svojim mekim i sočnim mesom te odlično izbalansiranim masnoćama. Još su k tome imaju povoljan omjer OMEGA – 3 i OMEGA – 6 masnih kiselina, bitnima za normalnu funkciju srca, mozga i očiju. Povrh toga, spomenuta bijela riba bogata je i bjelančevinama, fosforom i vitaminom D koji pridonose normalnom razvoju kostiju, što je posebno bitno za normalan rast i razvoj kostiju kod djece.

Raznoliku ponudu vrhunske ribe za najraskošniji blagdanski stol možete potražiti u Cromarisu, jednom od vodećih svjetskih proizvođača mediteranske bijele ribe iz Jadranskog mora. Cromaris uzgaja samo autohtone vrste – brancin, oradu, hamu, gofa i zubatca i to na pomno odabranim lokacijama s visokom kvalitetom morske vode. Uz to, koriste i specifične tehnike hranjenja te vlastitu recepturu riblje hrane prilagođenu svakoj pojedinoj ribi.

Ovakav način uzgoja doprinosi zdravlju ribe pa se na vašem stolu može pronaći samo ona besprijekorne svježine i vrhunskog nutritivnog sastava. Cromaris ni tu nije stao, nego se potrudio da apsolutno sve zna o ribi koja se pronađe na našim tanjurima. Koriste LOT broj koji prati svaki njihov proizvod dostupan na prodajnim mjestima te pomoću njega utvrđuju iz kojeg matičnog jata riba potječe, na kojem je uzgajalištu uzgojena, koju je hranu riba jela u svakoj fazi uzgojnog ciklusa te na koji je način procesuirana i na kojoj temperaturi je dostavljena.

Takva riba će se uistinu savršeno uklopiti u riblji meni ovoga Uskrsa, a mi vam u nastavku donosimo četiri najukusnija jela od ribe kojima neće odoljeti ni najveći ljubitelji mesa. Pronašli smo ih među Cromaris receptima gdje možete pronaći još niz odličnih savjeta za pripremu svježe ribe.

Filet orade s povrćem, mladim grahom i palentom

Oradu izvadite iz pakiranja i osušite papirnatim ručnikom. Prerežite oradu po duljini pa svako dio prepolovite tako da dobijete 4 komada. Posolite i popaprite.

Sastojci:

1 kom Cromaris filet orade u skin pakiranju

1 kom paprike

2 kom rajčice

2 režnja češnjaka

3 kriške limuna

100 g mladog graha

1 žlica nasjeckanog peršinovog lista

1 žlica kapara

sol i šareni papar

prstohvat šećera ili 1/2 žličice meda

1 kom krastavca

rikula

maslinovo ulje

limunov sok

1 šalica palente

peršinovo lišće

Priprema:

Mladi grah operite pa stavite u lonac s hladnom vodom. Posolite i pustite da se kuha 20-ak minuta, odnosno dok grah ne omekša. Kada se skuha, procijedite, dodajte još malo soli, šareni papar i malo maslinovog ulja. Dok se grah kuha, pripremite povrće. Papriku prerežite na pola pa odstranite peteljku i sjemenke pa narežite na trakice. Rajčicu prepolovite, odstranite peteljku pa je narežite na polukrugove. Češnjak narežite na listiće. U tavu stavite mlaz maslinovog ulja pa stavite češnjak i limun. Dinstajte oko 2 minute. Dodajte papriku i pustite da se dinsta kratko uz miješanje. Dodajte rajčicu, začine, kapare i još kratko dinstajte da se svi sastojci povežu. Dodajte šećer/med da ublaži kiselinu rajčice ako je potrebno. Na kraju umiješajte peršin. Sada umiješajte grah. Rikulu operite pa osušite i po potrebi narežite na sitnije komade. Krastavac operite i narežite na kolutove. Začinite na samom kraju, prije serviranja. Palentu skuhajte prema uputama na pakiranju. Pred kraj umiješajte peršin pa palentu prebacite u četvrtastu posudu. Pustite da se dobro ohladi pa uz pomoć kalupa izrezujte oblike.

Oradu izvadite iz pakiranja i osušite papirnatim ručnikom. Prerežite oradu po duljini pa svako dio prepolovite tako da dobijete 4 komada. Posolite i popaprite. Tavu dobro ugrijte i samo uz pomoć kista premažite maslinovim uljem. Kada se tava dovoljno zagrije, ubacite ribu kožom prema dolje. Pecite 3 – 4 minute pa okrenite i pecite još 1 – 2 minute. Važno je da riba ostane sočna, a meso bijelo. Servirajte na tanjur palentu, dinstano povrće s mladim grahom pa oradu i salatu.

Salata od dimljene ribe, avokada, rikule i mini rajčica

Ukusna ljetna salata koja se vrlo jednostavno priprema. Uvijek ju začinite netom prije serviranja kako bi ostala svježa i hrskava.

Sastojci:

100 g Cromaris dimljenog fileta brancina ili orade

50 g rikule

100 g mini rajčice

1 kom avokada

0,5 dl maslinovog ulja

0,1 dl octa

prstohvat soli i svježe mljeveni papar

Priprema:

Avokado ogulite i uklonite središnji dio, potom ga izrežite na polumjesece, rikulu osvježite vodom, a mini rajčice isjeckajte na četvrtine. Salatu začinite uljem, octom, solju i paprom. Izmiješajte i složite na tanjur. Dimljenoj ribi ogulite kožu, isjeckajte je na komade željene veličine i pažljivo složite na salatu. Na kraju pokapajte s malo maslinovog ulja i dekorirajte po želji.

Hama u umaku od maslina i kapara

Servirajte riblje filete na tanjuru, prelijte ih umakom i posipajte peršinom i češnjakom po vrhu.

Sastojci:

900 g fileta hame

10 kom zelenih maslina

2 prutića nasjeckanog celera

1 kom nasjeckanog luka

2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

75 g usoljenih, dobro opranih i ocijeđenih kapara

60 g pirea od rajčice

2 jušne žlice octa od bijelog vina

2 jušne žlice šećera

100 ml ribljeg temeljca

1 jušna žlica peršina i češnjaka

Priprema:

Ocijedite masline i osušite ih. Oštrim nožem uzdužno zarežite svaku tri ili četiri puta, zatim svaki zarezani dio masline pažljivo odvojite od koštice. Stavite filete hame u parno kuhalo (ako ga nemate, stavite ih na cjediljku iznad posude s kipućom vodom i poklopite). Kuhajte na pari 10 – 12 minuta, ovisno o debljini ribe, dok ne očvrsne.

Zakuhajte vodu u manjoj posudi, u nju dodajte nasjeckani celer i kuhajte na laganoj vatri minutu ili dvije, samo da omekša. Izvadite ga s pomoću žlice s rupicama i ocijedite na papirnatom ručniku. U istu vodu dodajte luk i blanširajte ga nekoliko minuta dok ne omekša, izvadite s pomoću žlice s rupicama i ocijedite na papirnatom ručniku. Zagrijte malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja u tavi. Dodajte blanširani celer i luk te lagano pirjajte dok ne počnu dobivati boju, tada dodajte masline i kapare.

Nakon nekoliko minuta dodajte pire od rajčice, ocat, šećer i riblji temeljac, promiješajte i pustite da se zapjeni dok se tekućina ne reducira i dok se umak ne zgusne. Stavite jedan češanj češnjaka na dasku za sjeckanje i zdrobite ga u pastu leđnim dijelom noža, zatim dodajte rukohvat listova peršina na vrh i sitno nasjeckajte.

Servirajte riblje filete na tanjuru, prelijte ih umakom i posipajte peršinom i češnjakom po vrhu.

Proljetne rolice s dimljenim brancinom

Vruće proljetne rolice bit će izvana hrskave, a iznutra sočne i mekane. Poslužite ih odmah sa sweet chilli umakom i umakom od vrhnja i papričica, ili, pak, nekim po vlastitom izboru. Dobro će vam doći i malo svježeg chillija, limete i nasjeckanog mladog luka.

Sastojci:

3 kom Cromaris dimljenog fileta brancina od 100 gr

100 g staklenih rezanaca

2 žličice nasjeckanog đumbira

3 češnja češnjaka

100 g mladog luka

150 g mrkve

200 g kupusa

3 žličice soja umaka

1 žličica gustina

4 žlice vode

250 g tijesta za savijače

sol

ulje za pečenje

Priprema:

Filete brancina natrgajte na manje komade. Staklene rezance stavite u zdjelu, prelijte vrelom vodom, ostavite 5 minuta da omekšaju, za to vrijeme ih malo promiješajte a zatim ocijedite.

Povrće očistite i nasjeckajte. U zagrijani wok dodajte ulje pa na vrućem ulju kratko pržite đumbir i češnjak, zatim dodajte mladi luk, kratko miješajte pa dodajte mrkvu i na kraju kupus. Povrće još kratko pržite, uz miješanje, zatim posolite, dodajte ocijeđene rezance, prelijte soja sosom i gustinom kojeg ste umutili s vodom. Sve još kratko miješajte, zatim maknite s vatre, prebacite nadjev iz woka u zdjelu i ostavite da se hladi. U ohlađeni nadjev dodajte pripremljene komadiće ribe i sve promiješajte. Ako želite, sada u nadjev možete dodati još začina i malo sitno nasjeckanih chilli papričica.

Tijesto za rolice nadjenite tako da u donji kut stavite malo nadjeva, zatim malo zamotajte pa preklopite obje strane tijesta prema sredini i nastavite rolati tijesto. Pred kraj rolice vodom premažite gornji vrh tijesta, kako bi se bolje zalijepilo i zarolajte do kraja.

U woku zagrijte ulje, pažljivo dodajte 4-5 rolica i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju sa svih strana. Vadite gotove pržene rolice na kuhinjski papir da se ocijede od viška masnoće.

Vruće proljetne rolice bit će izvana hrskave, a iznutra sočne i mekane. Poslužite ih odmah sa sweet chilli umakom i umakom od vrhnja i papričica ili nekim po vlastitom izboru, a dobro će vam doći i malo svježeg čilija, limete i nasjeckanog mladog luka.

Originalni članak pročitajte OVDJE
email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo