Razumijevanje vrijednosti ribolovnih aktivnosti i ribljih resursa ključno je za upravljanje ribarstvom i razvoj politike. “Lov na veliku ribu” (big game fishing) je vrsta ribolova koji se obavlja iz plovila u pokretu (trolling), iz plovila koje pluta ili je usidreno (jigging), a obavlja se posebnim ribolovnim alatom za lov na veliku ribu [ribolovni štap, role (najlona ili upredenice) i osnove najmanje nosivosti od 30 lb)] uz ili bez prihranjivanja (brumanja).

Pravila big game ribolova u svijetu oblikovala je IGFA (engl., International Game Fish Association) kako bi promovirala etičke i sportske prakse ribolova, uspostavila jedinstvene propise za sastavljanje svjetskih zapisa o ribi i kako bi pružila osnovne smjernice za ribolov na ribolovnim turnirima i bilo kojim drugim grupnim ribolovnim aktivnostima. IGFA je neprofitna organizacija koja se zalaže za očuvanje lova na velike ribe i promicanje odgovornih, etičkih praksi ribolova, kroz znanost, obrazovanje, izradu pravila, vođenje evidencije i prepoznavanje izvanrednih dostignuća na polju ribolova (www.igfa.org).

Jadransko more se smatra idealnom cjelogodišnjom destinacijom za provođenje lova na veliku ribu zbog svog bogatstva ribljim fondom, čistog mora i povoljnih klimatskih prilika. Prema Zakonu o morskom ribarstvu (NN 62/17, 130/17, 14/19), ribolovni turizam se definira kao gospodarski ribolov na moru u okviru pružanja usluga u turizmu koje obavljaju ovlaštenici povlastica za obavljanje gospodarskog ribolova na moru. Dodatno, ribolovni turizam se može objasniti kao oblik gospodarskog ribolova pri čemu se na adekvatno autoriziranom ribarskom plovilu osim posade broda nalaze i turisti. Uloga turista jest da imaju priliku iz prve ruke promatrati kako se odvijaju ribolovne aktivnosti te da mogu uvidjeti koji su to održivi oblici ribolova i što ih karakterizira. „Big game fishing“ na kojem se turisti vode na ribolov trofejnih primjeraka ribe, nije djelatnost ribolovnog turizma. Ukoliko se radi o lovu na veliku ribu, svaki pojedinačni korisnik ove aktivnosti mora posjedovati važeću dozvolu izdanu od nadležnog administrativnog tijela a plovilo mora imati ugrađen uređaj za satelitsko praćenje plovila (VMS). Ribolovci/brodovi koji prakticiraju big game fishing tuna na Jadranu moraju posjedovati posebnu ICCAT licencu za lov tune s kvotom pod zadanim brojem. Ulovljena tuna iz ove kvote se ne prodaje.

Lov na veliku ribu nije ograničen samo na ribolov velikih riba poput tune, sabljanki (marlin) i gofova na egzotičnim morskim lokacijama. U svijetu postoji i neprestano rastuća slatkovodna scena ribolova na nilskog grgeča (Lates niloticus), velikih somova, zlatnog dourada (Salminus brasiliensis), ribu tigar (Hydrocynus goliath) navedene između mnoštva ostalih velikih lovina slatkovodnih vrsta riba. Big game fishing, se obavlja selektivnim ribolovnim alatima u smislu održivog ribarstva, dok u formi promocije i razvoja hrvatskog turizma, može predstavljati perspektivnu „ribolovnu aktivnost“ i biti dodatni atribut ulaganja i marketinga.

Autor teksta: Daniel Matulić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo