Alergijske bolesti jedne su od najčešćih kroničnih bolesti, posebno u razvijenim zemljama. Rezultati prethodno provedenih epidemioloških studija ukazivali su na snažnu povezanost između razvoja respiratorne alergije (astme i alergijskog rinitisa) i prisutnosti alergije na hranu. Alergija na hranu obično prethodi respiratornoj alergiji te 29% djece koja su alergična na hranu također boluju od astme, dok 8% djece s astmom također ima alergiju na hranu.

Što se tiče povezanosti s atopijskim dermatitisom, predložena je uzročno-posljedična veza između atopijskog dermatitisa i alergije na hranu. Rizik od razvoja atopijskih manifestacija još je veći kada preosjetljivost na hranu započne u prvim godinama života. Prijavljeno je kako će djeca s alergijom na hranu ranije razviti druge alergijske bolesti, s učestalošću 2 do 4 puta većom nego djeca bez alergija. Rezultati studija pokazuju kako određene namirnice mogu djelovati zaštitno u borbi protiv alergijskih bolesti, dok pojedine predstavljaju čimbenike rizika koji dovode do povećanja učestalosti alergijskih bolesti. Uz to, rezultati presječnog istraživanja provedenog u Francuskoj između 2000. i 2001. godine pokazali su kako uravnotežena prehrana bogata antioksidansima koja uključuje povrće, voće, žitarice, masti iz ribe s visokim udjelom mononezasićenih masnih kiselina, maslinovo ulje, mliječne proizvode s niskim udjelom masti te smanjenu konzumaciju mesa i peradi tijekom djetinjstva može pomoći smanjiti rizik od alergijskih bolesti.

U ovoj studiji, znanstvenici su nastojali procijeniti povezanost između razvoja atopijske alergije i prisutnosti alergije na hranu u djece te konzumacije hrane. U multidisciplinarno unakrsno epidemiološko istraživanje uključili su 1 199 školaraca u dobi od 9 do 11 godina. Podaci su prikupljeni pomoću standardiziranog epidemiološkog upitnika s medicinskom procjenom usmjerenom na alergijske bolesti te pitanjima o načinu života i prehrani djeteta.

Tijekom posljednjih 12 mjeseci istraživanja, 41% djece imalo je simptome alergijskog rinitisa, 24% djece imalo je simptome povezane s astmom, 28% njih je patilo od ekcema, a 7% je prijavilo alergiju na hranu. Uočena je značajna povezanost između alergije na hranu i simptoma astme, ekcema i alergijskog rinitisa.

Što se tiče prehrambenih navika, multivarijantnom analizom je utvrđena povezanost konzumacije povrća i ribe sa smanjenim rizikom od razvoja simptoma astme i alergijskog rinitisa, dok je konzumacija voća bila povezana sa smanjenjem simptoma ekcema.

Rezultati ove studije pokazuju kako je prisutnost alergije na hranu snažno povezana s alergijskim bolestima, a čini se da konzumacija povrća, voća i ribe ima zaštitni učinak na njihovu pojavu. Iako je potrebno provesti daljnje eksperimentalne studije kako bi se potvrdili dobiveni rezultati, školskoj djeci preporučuje se usvajanje uravnotežene prehrane za smanjenje alergijskih bolesti, zaključuju znanstvenici.

Izvor: Respiratory Medicine and Research

Autor: Nutricionistički tim Vitaminoteke

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo