Autor: RED FORK

Latinski naziv: Ostrea edulis

Engleski naziv: Native oyster

Regionalni naziv: ostriga, lostrga, stroliga

Opis i podrijetlo: Kamenica je morska školjka iz porodice Ostreidae. Tijelo joj je smješteno unutar dvije nesimetrične ljušture, nepravilnih rubova duljine do 11 centimetara. Boja ljušture može biti od kamene do bijelo-sive. 

Energetska i nutritivna vrijednost:

Energetska vrijednost 100 g svježe kamenice iznosi 199 kcal / 832 kJ, od toga sadrži 8,7g proteina i 12,6g masti. Od minerala svježa kamenica sadrži kalij (243,53 mg), fosfor (158,82 mg), magnezij (57,65 mg), selen (66,47 μg), kalcij (62,36 mg), željezo (6,96 mg), cink (87,13 mg), bakar (4,30 mg) i mangan (0,49 mg). Od vitamina svježa kamenica sadrži vitamine B kompleksa, tiamin (0,15 mg), riboflavin (0,20 mg), niacin (1,65 mg), pantotensku kiselinu (0,27 mg), vitamin B6 (0,064 mg), vitamin B9 (30,59 μg), vitamin B12 (15,64 μg), vitamin C (3,76 mg), vitamin A (89,41 μg).

Meso kamenica ima umjerenu energetsku vrijednost, te je dobar izvor različitih vitamina i minerala. Energetskoj vrijednosti najviše doprinosi profil masnoća, kojima kamenice obiluju, ali su stoga i toliko ukusne. Naime, masti i ugljikohidrati su primarne kemijske tvari koje su zaslužne za „prijenos“ okusa. Najvažnije je spomenuti sadržaj cinka, željeza, selena i vitamina B12. Cink je neophodan mineral za ljudsko zdravlje, a prisutan u svim organima i tkivima, kao i tjelesnim tekućinama. Ljudsko tijelo sadrži otprilike 3 g cinka, ponajviše u poprečno prugastim mišićima i kostima, a u manjoj mjeri i u organima. Cink, iako ga trebalo malo u svakodnevnoj prehrani, je neophodan u svakodnevnim procesima. Naime, bez cinka, nema kvalitetnog imunosnog odgovora (cink utječe na stvaranje i aktivaciju T-limfocita, bijelih krvnih stanica koje su nam važne u borbi protiv infekcija), rasta i razvoja te zacjeljivanja rana (ima važnu funkciju kod diobe stanica), rasta kose i noktiju, obnavljanja kože i mnogo drugih funkcija. Također, kamenice su dobar izvor proteina, jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina. Od aminokiselina koje su prisutne u mesu kamenica najviše je leucina, izoleucina, lizina i treonina. To su esencijalne aminokiseline, odnosno one koje ne možemo sami sintetizirati, već ih moramo unijeti hranom. 

Blagotvorna svojstva:

Kamenice imaju različite blagotvorne učinke na zdravlje. Poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina, koje snižavaju LDL i povisuju HDL kolesterol i snižavaju krvni tlak. Magnezij i kalij također reduciraju tlak i smanjuju napetost krvnih žila. Kamenicama se pripisuje i epitet afrodizijaka moguće zbog visokih razina cinka budući da različite studije povezuju deficit cinka i smanjen libido. Također cink pomaže kod cijeljenja rana i očuvanja vida. Sadrže i visok udio proteina potrebnih za rast, razvoj i održavanje mišićne mase.

Kupovanje i čuvanje: 

Pri kupnji i pripremi školjaka najvažnije je paziti na podrijetlo i da su žive, osim ako ne kupujete zaleđene očišćene školjke. Školjke trebate odmah staviti u vodu nakon što ih donesete iz kupovine. Neki od znakova da su kamenice svježe su čvrsto, sivo-bijelo meso ali i nježno s blagom aromom mora. Kamenice se mogu čuvati u hladnjaku samo 4-5 dana, dok ih je u zamrzivaču moguće čuvati 3 mjeseca.

Priprema jela:

Kamenice se najčešće serviraju kao predjelo, uglavnom sirove na mrvljenom ledu uz kriške limuna, tost, maslac i maslinovo ulje. Također mogu se servirati i kuhane i pečene.

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo