Riba osigurava cijeli niz hranjivih tvari koje su izrazito važne, kako za bebu, tako i za buduću majku. Osim obilja visokokvalitetnih nezasićenih masnih kiselina i lako probavljivih proteina, riba predstavlja izvanredan izvor vitamina B3, B12, D i A, minerala kalcija, željeza, cinka, kalija, fosfora te je jedan od najznačajnijih izvora selena.

Već je neko vrijeme poznato da će djeca žena koje jedu ribu u trudnoći vjerojatno imati razne koristi u aspektu vida i intelektualnih sposobnosti. Međutim, službeni savjet uključuje upozorenje da se za vrijeme trudnoće ne konzumiraju određene vrste ribe zbog relativno visokog sadržaja žive, poznatog teškog metala koji može ozbiljno naškoditi razvoju djetetova mozga i živčanog sustava. Stoga nije rijetkost da se buduće majke, u strahu od negativnog utjecaja žive, odlučuju prestati jesti sve vrste ribe za vrijeme trudnoće. Međutim, je li taj strah uistinu opravdan?

Nova studija poziva na promjene u smjernicama

Studija čiji su rezultati 2022. objavljeni u časopisu NeuroToxicology analizirala je podatke o unosu žive iz dvije studije, jedne koja je analizirala više od 4130 trudnica iz „Children of the 90s“ studije iz Velike Britanije te druge studije sa sličnim načinom provođenja u Sejšelima.

Autori ovog članka su promatrali i uspoređivali podatke dviju studija. Studija „Children of the 90s“ je promatrala podatke trudnica iz relativno industrijaliziranog područja u jugozapadnoj Engleskoj gdje se riba konzumira vrlo rijetko. S druge strane, drugo istraživanje koje su promatrali bilo je usmjereno na stanovnice Sejšela gdje gotovo sve trudnice konzumiraju ribu.

Rezultati su pokazali kako razina žive tijekom trudnoće vjerojatno neće imati negativan učinak na razvoj djeteta pod uvjetom da majka jede ribu. Čak štoviše, ako majka nije konzumirala ribu, tada je bilo dokaza da njezina razina žive može imati štetan učinak na dijete. Znanstvenici ovu pojavu objašnjavaju sadržajem esencijalnih hranjivih tvari u ribi, kao što su višestruko nezasićene masne kiseline, vitamin D, selen te jod.

Autori smatraju kako je važno da znanstveni djelatnici revidiraju smjernice kojima upozoravaju da se ne konzumiraju određene vrste riba. Nema dokaza da su određene ribe štetne, međutim postoje dokazi da takva upozorenja stvaraju konfuziju kod trudnica. Smjernice za konzumaciju ribe kod trudnica bi trebale glasiti: „Jedite najmanje dvije porcije ribe tjedno, od kojih bi jedna porcija trebala biti masna riba“, te bi trebale izostaviti upozorenja da se određene vrste ribe ne smiju konzumirati.

Nutricionistički tim Vitaminoteke

Literatura:

Jean Golding, Caroline Taylor, Yasmin Iles-Caven, Steven Gregory. The benefits of fish intake: Results concerning prenatal mercury exposure and child outcomes from the ALSPAC prebirth cohort. NeuroToxicology, 2022; 91: 22 DOI: 10.1016/j.neuro.2022.04.012

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo