Plava riba vrijedan je izvor energije, proteina, masti i višestruko nezasićenih omega-3 masnih kiselina, uglavnom u obliku eikozapentaenske (EPA, engl. Eicosapentaenoic acid) i dokozaheksaenske kiseline (DHA, engl. Docosahexaenoic acid).

One imaju vrijednu ulogu u prevenciji bolesti i unaprijeđenju zdravlja. Povećani unos omega-3 masnih kiselina povećava razinu EPA i DHA u krvi, mijenjajući strukturu staničnih membrana i membranskih proteina koji imaju različite uloge u staničnoj signalizaciji i ekspresiji gena. DHA ima ključnu ulogu u razvoju mozga i očiju, dok EPA i DHA zajedno mijenjaju osjetljivost stanica i tkiva na način koji pruža optimalne uvjete za razvoj, rast i očuvanje zdravlja. Međutim, uočena je nedovoljna konzumacija plave ribe u populaciji, što ukazuje na to da su meso (posebno perad) i jaja jedne od glavnih sastavnica prehrane.

U ovoj studiji znanstvenici su nastojali procijeniti obrasce konzumiranja plave ribe tijekom čitavog životnog vijeka, uključujući ranu odraslu dob i sredinu životnog vijeka. Analizirali su podatke 2 949 ispitanika britanske nacionalne ankete o prehrani koja se provodila od 2008. do 2016. godine. Uz to, prikupili su podatke anketa objavljenih u posljednjih 5 godina koje su izvještavale o unosu omega-3 masnih kiselina.

Rezultati su pokazali kako samo četvrtina ispitanika konzumira plavu ribu. Među onima koji konzumiraju plavu ribu, samo je 7,3% djece, 12,8% adolescenata i 15,6% mladih (20-29 godina) dostiglo preporuke za konzumaciju plave ribe. Prosječni unos plave ribe iznosio je između 3,4 i 19,1 g dnevno. Kod žena u dobi od 30 do 39 godina i 60 do 69 godina zabilježen je znatno niži dnevni unos plave ribe nego kod muškaraca, iako je njihov unos bio veći nego kod muškaraca u 50-im godinama. Između 2008. i 2016. godine konzumacija plave ribe nije se znatno mijenjala, premda je zabilježen značajan pad među osobama u dobi od 50 do 59 godina.

Podaci deset istraživanja pokazali su kako je unos EPA i DHA konstantno bio manji od smjernica, dok su kod djece, adolescenata, žena i trudnica zabilježeni najveći nedostaci.

Čini se kako je kod mlađih generacija, žena u reproduktivnoj dobi i trudnica prisutan povećani rizik od nedostatne konzumacije plave ribe i unosa omega-3 masnih kiselina. Smanjenje profila EPA i DHA u uzgojenoj ribi i trend konzumacije hrane isključivo biljnog porijekla vjerojatno će samo pogoršati ionako neadekvatan unos EPA i DHA. Nažalost, rezultati ove studije pokazuju kako se plava riba nedovoljno konzumira tijekom cijelog životnog vijeka. Prijavljene prepreke za konzumaciju plave ribe uključuju cijenu i nezadovoljstvo njezinom kvalitetom i senzorskim svojstvima, naveli su znanstvenici.

Izvor: Frontiers in Nutrition

Autor: Nutricionistički tim Vitaminoteke

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo