Taco je tortilja (od kukuruza ili pšenice) koja se obilno puni začinjenim nadjevima i dodacima. Tradicionalno, tacosi su jelo koje se jede rukama i mogu poslužiti kao cjeloviti obrok ili brza užina. Korijeni tacosa vode nas u Meksiko 18. stoljeća, gdje su prvi put stekli popularnost. Riječ “taco” dolazi iz rječnika rudara, gdje je označavala papir omotan oko baruta koji se stavljao u pukotine stijena. S vremenom su tacosi postali sve popularniji, a dolaskom meksičkih migranata u Sjedinjene Američke Države, sve ih je više ljudi otkrivalo – i tako je nastalo omiljeno, svestrano jelo kakvo danas poznajemo. Za razliku od svojih „rođaka” fajita i burrita, tacosi su obično manji i praktični za jedenje u par zalogaja. Mekani tacosi koriste tortilje od pšeničnog brašna, dok se hrskavi rade od kukuruznih tortilja i oblikuju se kao slovo U.

Kako odabrati sastojke

Punjenje za tacose sadrži tri važne komponente: meso, sir ili ribu, umak i svježe povrće. Tacosi s ribom pripremaju se brže, blagog su okusa i osiguravaju omega-3 masne kiseline, kvalitetne proteine i najčešće sadrže manje kalorija u usporedbi s tacosima pripremljenima s mesom.
Savršeni tacosi sadrže ribu koja je dobro začinjena, mekana i koja se lako razdvaja vilicom. Vrlo važan, ako ne i najvažniji dio ribljih tacosa je umak. Umak mora biti jednostavan za pripremu, kremast i blago kiselkast, a poželjno je da ima i blagu aromu dima. I svakako je važno u tacose dodati svježe povrće koje će dati svježinu i hrskavost obroku.

1. Riba
Može se koristiti riba po želji, no s filetima je priprema brža i jednostavnija, a fileti bijele ribe posebno su ukusni pripremljeni u tavi na maslacu. Za tacose su idealni ostaci bilo koje vrste pečene ribe, samo je važno dobro ju očistiti od kostiju i natrgati na komadiće. Ako se ne koristi već pečena riba, filete je najbolje marinirati prije pečenja. Dobra marinada sadrži mješavinu maslinova ulja, limunovog soka i začina poput soli, papra i češnjaka jer će osigurati sočnost ribe i odličan okus.

2. Umak
Postoji mnogo umaka za tacose, a osnovni umak sadrži kiselo vrhnje, grčki jogurt, skyr i majonezu – ovi sastojci daju kremoznost umaku. Za kiselost i pojačavanje okusa i ravnotežu aroma ostalih sastojaka obavezno se dodaje sok od limuna ili limete, a za malo topline čili ili ljuti umak po želji poput tabasca.

3. Začini i povrće
Mogu se koristiti biljni začini po želji (peršinov list, origano, timijan, menta, bosiljak) i malo slatke dimljene paprike za dodatnu aromu. Sastojke je potrebno poslužiti u tortilji koju možete napraviti i sami ukoliko imate vremena, no gotove tortilje bilo one pšenične, kukuruzne ili bezglutenske su sasvim u redu. Od svježih sastojaka može se koristiti svježi kupus (ljubičasti i bijeli), mladi luk, kiseli krastavci, ukiseljeni luk, zelena salata, svježa paprika ili krastavci i rajčice. Svježi sastojci mogu se korisiti po želji i ograničenja u izboru sastojaka nema.

Priprema

Priprema traje oko 40 minuta, a vrijeme pripreme moguće je skratiti ako unaprijed napravite umak, koji može stajati u hladnjaku par dana te ako nasjeckate povrće. Također, ako koristite ostatke pečene ribe i ribu očistite i natrgate na male komadiće ranije, tada će priprema tacosa biti još brža.

Recept (za 6 komada fish tacosa):

Sastojci za ribu:

  • 1,5 žlica maslinova ulja,
  • 1 do 2 žličice limunovog soka ili soka limete,
  • malo čilija u prahu,
  • pola žličice mljevenog kumina,
  • pola žličice češnjaka u prahu,
  • malo soli,
  • oko 350 g ribljih fileta npr. oslića,
  • pola žlice maslaca

Sastojci za umak:

  • 2 do 3 žlice majoneze,
  • 2 žlice grčkog tipa jogurta,
  • 1 žlica soka od limuna ili limete,
  • ljuti umak po želji (pola žličice),
  • pola žličice češnjaka u prahu,
  • pola žličice dimljene paprike,
  • malo soli

Za posluživanje:

  • 6 tortilja,
  • 1 šalica naribanog kupusa,
  • malo crvenog ili mladog luka,
  • malo svježeg peršinovog lista,
  • oko 30 g sira po želji npr. feta sira, malo svježe crvene paprike i kiselih krastavaca

Priprema:

Ribu marinirati najmanje 20 minuta (držati u hladnjaku) u mješavini maslinova ulja, limunovog soka, čilija, kumina, češnjaka i soli (najbolje u vrećici koja se može zatvoriti). Pomiješati sastojke za umak. Pripremiti povrće za posluživanje. U tavi zagrijati sve tortilje jednu po jednu i tako ugrijane zatvoriti u foliju ili prekriti krpom da se ne ohlade. Ribu ispeći u tavi na maslacu (oko 3 do 5 minuta sa svake strane). Ribu servirati na ugrijanim tortiljama uz dodatak svježeg povrća i pripremljenog umaka.

Nutricionistički tim Vitaminoteke

email iconKontaktirajte nas
Opreativni program za pomorstvo i ribarstvo