Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u organizmu ljudi i životinja, a predstavlja sastavni dio vezivnih tkiva čineći ih snažnijima i mehanički otpornijima na ozljede i puknuća. Vrlo je zastupljen u tijelu, izgrađuje kožu, kosti, hrskavice, tetive, ligamente i druga tkiva te čini oko 30 % ukupnog sadržaja proteina. Kolagen je svoju popularnost u posljednjih nekoliko godina stekao najviše zahvaljujući dodacima prehrani za očuvanje mladolike i zdrave kože, kose i noktiju. Međutim, njegova uloga u području medicine i prehrambene industrije itekako nije zanemariva.
Prema izvoru sirovine, kolagen se dijeli na onaj dobiven od sisavaca (najčešće svinja, goveda, ovaca i peradi) te na morski kolagen, koji potječe iz morskih organizama – ponajviše ribe. Iako svinjski i goveđi kolagen i dalje dominiraju tržištem, sve veći naglasak u znanstvenim krugovima, ali i u praktičnoj primjeni, stavlja se na riblji kolagen. On ne samo da nosi manji rizik od prijenosa zaraznih bolesti, već je često prihvatljiviji potrošačima jer ne izaziva etičke ili vjerske dvojbe. Riblji kolagen dobiva se iz kože i kostiju ribe, čime se omogućava iskorištavanje nusproizvoda ribarske industrije za razvoj novih proizvoda, istovremeno smanjujući i negativan utjecaj na okoliš.
Riblji kolagen nalazi široku primjenu u prehrambenoj industriji, gdje se koristi za očuvanje hrane – bilo kao dodatak samom proizvodu, bilo kao dio ambalaže. Zahvaljujući svojim fizikalnim i kemijskim svojstvima te visokoj prehrambenoj vrijednosti, često se dodaje kao prehrambeni aditiv u razne mesne, mliječne, pekarske proizvode i napitke. S razvojem prehrambene tehnologije, primjena kolagena dodatno se proširila – danas se sve češće koristi u obliku praha ili tekućine pri razvoju inovativnih prehrambenih proizvoda. Osim u proizvodnji hrane, riblji kolagen koristi se i u izradi materijala za pakiranje, posebice za proizvodnju umjetnih omota, zaštitnih folija i premaza u prehrambenoj ambalaži.
Želatina i kolagenski peptidi su derivati kolagena koji zbog svoje niske cijene, široke dostupnosti, biokompatibilnosti te razgradivosti imaju brojne primjene u vodećim područjima biomedicinskih, farmaceutskih, kozmetičkih i prehrambenih istraživanja, a posebno u području nanomedicine. Kolagenski peptidi koriste se u istraživanju i razvoju funkcionalne hrane zbog svoje niske molekularne mase, visoke stope apsorpcije, hipoalergenosti i brojnih bioloških aktivnosti uključujući antioksidacijsko djelovanje te antibakterijska svojstva kao i pozitivan utjecaj na sniženje krvnog tlaka i povećanje gustoće kostiju.
Utjecaj primjene ribljeg kolagena na zdravlje
Riblji kolagenski peptidi, oralno primijenjeni u obliku tekućih ili kapsuliranih dodataka prehrani, mogu ojačati vezivno tkivo, potaknuti sintezu kolagena i tako poboljšati teksturu kože. Osim toga, mogu smanjiti opterećenje probavnog sustava djelujući na više razina – suzbijanjem apetita, održavanjem osjećaja sitosti te modulacijom crijevne mikrobiote – čime posredno doprinose prevenciji razvoja pretilosti. Djeluju tako da smanjuju stvaranje novih masnih stanica i nakupljanje masnog tkiva inhibicijom ključnih enzima. Mehanizam ovog učinka temelji se na poticanju metabolizma masti i poboljšanju osjetljivosti na inzulin, što rezultira smanjenjem razina ukupnog kolesterola, triglicerida, LDL-kolesterola i slobodnih masnih kiselina. Kolagenski peptidi također imaju sposobnost vezanja vode i povećanja volumena u želucu, što dodatno doprinosi suzbijanju apetita i jačem osjećaju sitosti.
Štoviše, kolagenski peptidi tj. bioaktivni peptidi ribljeg kolagena mogu pokazivati prebiotsku aktivnost interakcijom s crijevnom mikrobiotom, smanjujući simptome metaboličkog sindroma kao i upalni odgovor organizma. Nekoliko studija pokazalo je da kolagenski peptidi imaju značajne učinke u liječenju osteoporoze, osteoartritisa i prijeloma. Nadalje, protuupalno djelovanje kolagenskih peptida može imati koristi u suportivnom liječenju različitih upalnih bolesti.
Primjena ribljeg kolagena još se uvijek istražuje i u kontinuiranom je porastu. Obzirom na svoja jedinstvena fizikalno-kemijska svojstva, izvrsnu biokompatibilnost, razgradivost te širok raspon različitih bioloških aktivnosti, kolagen se primjenjuje u prehrambenoj, farmaceutskoj, kozmetičkoj i drugim industrijama. Posljednjih godina raste tendencija korištenja ribljeg kolagena, osobito u industriji funkcionalne hrane ali i u kozmetologiji, zbog njegove izvrsne apsorpcije, kao i zdravstvene sigurnosti. Iskorištavanje kolagena iz vrijednog otpada vodenih organizama predstavlja održiv pristup u rješavanju ekološkog problema uzrokovanog nekontroliranim morskim otpadom, što dodatno potvrđuje da je riblji kolagen perspektivna alternativa kolagenu sisavaca.
Nutricionistički tim Vitaminoteke
Izvor:
Shi H, Jiang M, Zhang X, Xia G, Shen X (2025) Characteristics and food applications of aquatic collagen and its derivatives: A review. Food Research International 202. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2024.115531.